Najava javne tribine: Odgovorno roditeljstvo i smjernice prevencije

Najava javne tribine: Odgovorno roditeljstvo i smjernice prevencije

12. prosinca 2022. / 17:30 sati / GKZD

Udruga za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika „Nada“ i Grad Zadar, dana 12. prosinca 2022. godine, s početkom u 17:30 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, organiziraju drugu javnu tribinu pod nazivom ‘’ Odgovorno roditeljstvo i smjernice prevencije’’.

Projektom ‘’Tu sam za tebe!’’ planirana je provedba ciklusa javnih tribina pod nazivom "KAKO PREPOZNATI OVISNOST I SMJERNICE PREVENCIJE" sa sljedećim temama:

  1. Rizični čimbenici za razvoj ovisnosti i znakovi za uzbunu
  2. Odgovorno roditeljstvo i smjernice prevencije
  3. Kako prepoznati ovisnosti i smjernice prevencije
  4. Prevencija ovisnosti i očuvanje mentalnog zdravlja od najranije dobi
  5. Bihevioralna ovisnost

Na drugoj tribini o odgovornom roditeljstvu i smjernicama prevencije sudjelovat će:

  • dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med., specijalist psihijatrije - adiktolog, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje, Klinika za psihijatriju Vrapče u Zagrebu. Već više od 20 godina radi s osobama s problemom ovisnosti zagovarajući koncept oporavka kada god je to moguće. Autor je preko 20 stručnih i znanstvenih članaka, predavač na nacionalnim i međunarodnim konferencijama I kongresima. Kao saborski zastupnik osobitu pozornost posvećuje mentalnom zdravlju, borbi protiv ovisnosti te pravu osoba s invaliditetom.
  • Gordana Cavicchi, magistra socijalnog rada - voditeljica ustanove Zajednica Pape Ivana XXIII u Vrgorcu. Preko 20 godina direktnog iskustva, rada i suživota s ovisnicima, osobama s dualnim poremećajima i mladima u riziku. Voditeljica preko 20 projekata i programa u području prevencije, psihosocijalne rehabilitacije i resocijalizacije ovisnika. Izvoditeljica i organizatorica mnogobrojnih javnih tribina, stručnih skupova na temu mentalnog zdravlja djece i mladih. Koautorica rada objavljenog u Zdravstvenom glasniku na temu "Značajke i tretman maloljetnih eksperimentatora o psihoaktivnim tvarima u terapijskoj zajednici".

Ciklus tribina provodi se s ciljem jačanja  kapaciteta OCD-a za provedbu programa prevencije ovisnost i ranog otkrivanja ovisnosti, podizanja  svijesti građana o važnosti prevencije ovisnosti  te  uklanjanja predrasuda o ovisnicima.

Tribina je organizirana u sklopu Projekta TU SAM ZA TEBE! ukupne vrijednosti 461.523,40 HRK koji je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 392.294,89 HRK te Ured za Udruge Vlade RH u iznosu 69.228,51 kuna u okviru Poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“. Projekt u partnerstvu provode Udruga za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika „Nada“ i Grad Zadar s ciljem: provedbom edukacija, programa podrške i motivacije, savjetovanjem, izradom priručnika te organizacijom volonterskih aktivnosti postići ujednačen razvoj civilnog društva i ojačati kapacitete OCD-a za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim potrebama s naglaskom na djelovanje u kriznim situacijama i području socijalnog uključivanja, osnažiti svijest građana o problemima ovisnika, a krajnjim korisnicima osigurati bolju kvalitetu života.

Praćenje tribine bit će omogućeno i putem FB stranice Udruge Nada.

Više o Projektu Tu sam za tebe! možete pronaći na web stranici Udruge Nada https://www.udruganada.hr/

Podijelite članak