Najava javne tribine: RIZIČNI ČIMBENICI ZA RAZVOJ OVISNOSTI I ZNAKOVI ZA UZBUNU

Najava javne tribine: RIZIČNI ČIMBENICI ZA RAZVOJ OVISNOSTI I ZNAKOVI ZA UZBUNU

13. listopada 2022. / 17:30 sati / GKZD

Udruga za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika „Nada“ i Grad Zadar, dana 13. listopada 2022. godine, s početkom u 17:30 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, organiziraju prvu javnu tribinu pod nazivom ‘’Rizični čimbenici za razvoj ovisnosti i znakovi za uzbunu’’.

Projektom ‘’Tu sam za tebe!’’ planirana je provedba ciklusa javnih tribina pod nazivom "KAKO PREPOZNATI OVISNOST I SMJERNICE PREVENCIJE" sa sljedećim temama:

  1. Rizični čimbenici za razvoj ovisnosti i znakovi za uzbunu
  2. Odgovorno roditeljstvo i smjernice prevencije
  3. Kako prepoznati ovisnosti i smjernice prevencije
  4. Prevencija ovisnosti i očuvanje mentalnog zdravlja od najranije dobi
  5. Bihevioralna ovisnost

Na prvoj tribini o rizičnim čimbenicima za razvoj ovisnosti i znakovima za uzbunu sudjelovat će:

  • dr.med.spec. epidemiologije Marija Pupić – Bakrač koja se preventivnim i kurativnim radom u okviru bolesti ovisnosti bavi od 2006. godine. Predsjednica je Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije te aktivno sudjeluje na brojnim kongresima, stručnim simpozijima, javnim tribinama, radionicama i sl.  i
  • prof. psihologije Lucijana Rupić Krstić, koja od 2011. godine radi u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan na radnom mjestu psihologa. Sveučilišna je specijalistica supervizije psihosocijalnog rada iz znanstvenog područja društvenih znanosti, znanstvenog polja socijalna djelatnost. Od 2010. godine radi kao vanjski suradnik Centra za socijalnu skrb Zadar, u početku kao voditelj mjere pojačane brige i nadzora, a sada kao voditelj nadzora nad roditeljskom skrbi.

Ciklus tribina provodi se s ciljem jačanja  kapaciteta OCD-a za provedbu programa prevencije ovisnost i ranog otkrivanja ovisnosti, podizanja  svijesti građana o važnosti prevencije ovisnosti  te  uklanjanja predrasuda o ovisnicima.

Tribina je organizirana u sklopu Projekta TU SAM ZA TEBE! ukupne vrijednosti 461.523,40 HRK koji je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 392.294,89 HRK te Ured za Udruge Vlade RH u iznosu 69.228,51 kuna u okviru Poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“. Projekt u partnerstvu provode Udruga za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika „Nada“ i Grad Zadar s ciljem: provedbom edukacija, programa podrške i motivacije, savjetovanjem, izradom priručnika te organizacijom volonterskih aktivnosti postići ujednačen razvoj civilnog društva i ojačati kapacitete OCD-a za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim potrebama s naglaskom na djelovanje u kriznim situacijama i području socijalnog uključivanja, osnažiti svijest građana o problemima ovisnika, a krajnjim korisnicima osigurati bolju kvalitetu života.

Praćenje tribine bit će omogućeno i putem FB stranice Udruge Nada.

Više o Projektu Tu sam za tebe! možete pronaći na web stranici Grada Zadra https://www.grad-zadar.hr/eu-projekt/tu-sam-za-tebe-71.html

Podijelite članak